Vanaf 1 januari 2024 verandert er iets belangrijks als je een huis wilt kopen: de NHG-grens gaat omhoog naar €435.000. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de €405.000 in 2023. Wat betekent dat? Simpel gezegd: meer mensen kunnen dan een hypotheek met NHG afsluiten. En dat is best een voordeel, want met NHG ben je vaak goedkoper uit en sta je sterker bij financiële tegenvallers. Ook voor het financieren van energiebesparende maatregelen gaat de grens omhoog, naar €461.100. 

Wat is NHG? 

Laten we eerst eens kijken wat die NHG nu precies is. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het is eigenlijk een soort vangnet voor als je een huis koopt. Met de NHG krijg je vaak een lagere rente op je hypotheek. En mocht het financieel even tegenzitten, bijvoorbeeld door een scheiding of als je je baan verliest, dan helpt de NHG je om niet met een restschuld achter te blijven. 

Waarom is NHG zo handig? 

In tijden waarin de huizenprijzen alle kanten op kunnen, biedt de NHG je dus wat extra zekerheid. Je weet met de NHG zeker dat je niet zomaar in de problemen komt als je je huis gedwongen moet verkopen en het minder opbrengt dan je hypotheek. En die nieuwe grens van €435.000 maakt dat nu ook mensen die een iets duurder huis willen kopen, hiervan kunnen profiteren. 

Betaalbaar en toegankelijk 

De NHG is niet alleen een veilige keuze, maar ook een betaalbare. De kosten voor het afsluiten van NHG zijn 0,6% van je hypotheekbedrag. Dat valt dus best mee, zeker als je bedenkt wat je ervoor terugkrijgt. 

Positieve invloed op de woningmarkt 

Die hogere NHG-grens is ook nog eens goed nieuws voor de woningmarkt. Meer mensen kunnen nu een huis kopen met NHG, wat de markt wat toegankelijker maakt. Vooral nu de huizenprijzen zo stijgen, is elke kans om te besparen mooi meegenomen. 

Tip! Bekijk hoe we jou van het beste hypotheekadvies kunnen voorzien!

Conclusie 

Al met al is de verhoging van de NHG-grens naar €435.000 in 2024 een flinke stap vooruit voor huizenkopers. Het maakt het kopen van een huis net iets bereikbaarder en veiliger. Of je nu voor het eerst een huis koopt of toe bent aan een volgende stap, de NHG kan je net dat beetje extra zekerheid geven. 

Meer weten over NHG? 

Heb je vragen over de NHG en wat het voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Kyro Advies. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen de beste hypotheek voor jouw situatie te vinden.