Het belang van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het kan iedere ondernemer overkomen: door een fout in het uitvoeren van je werk loopt een klant schade op. Bijvoorbeeld omdat je verkeerd advies geeft, een deadline mist of een fout maakt in een ontwerp. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen die daarbij komen kijken.

kyro advies financieel advies

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor de financiële gevolgen van schade aan opdrachtgevers of klanten, waarvoor jij aansprakelijk bent. Met deze verzekering word je dus beschermd tegen juridische kosten en eventuele schadevergoedingen.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een van de zakelijke schadeverzekeringen die ondernemers beschermen tegen bedrijfsrisico’s.  

Waarom is deze verzekering belangrijk?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is belangrijk als je een adviserend beroep hebt. Je bent dan ook gedekt voor financiële schade veroorzaakt door je medewerkers.

Iedere ondernemer kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Zowel ondernemers met personeel, ZZP’ers, een VOF als een BV hebben er baat bij. De keuze voor deze verzekering hangt vooral af van de beroepsgroep waarin je actief bent.

 

Waarin is het anders dan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Hoewel de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die direct te maken heeft met het uitvoeren van je beroep. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je medewerkers veroorzaken bij anderen en die los staat van je beroep. In andere woorden: die verzekering dekt de schade die iedereen kan veroorzaken, ongeacht het vakgebied. Bijvoorbeeld omdat je een kop koffie over de laptop van je klant gooit. Of omdat je medewerker valt en zijn been breekt tijdens het werk.

Bij wat voor soort beroepen heb je het nodig?

Ben je bijvoorbeeld accountant, marketeer of belastingadviseur? Dan heb je zeker een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Advies geven speelt binnen deze beroepen een groot belang, waardoor het risico hier extra aanwezig is. Ook zijn er beroepsgroepen waarin de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht is. Zo zijn financieel adviseurs die adviseren en bemiddelen in hypotheken, schadeverzekeringen en inkomensverzekering, verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Afsluiten of niet?

Het is altijd verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten wanneer je advies geeft of de voortgang van projecten afhankelijk is van jouw werk. Bovendien eisen opdrachtgevers en bemiddelingsbureaus steeds vaker dat (keten-) partners deze verzekering afsluiten. Wil je weten of het binnen jouw vakgebied een goede keuze is? Neem dan contact met ons op!

Wat is het nut van een adviseur?

Een goede verzekeringsadviseur kent de bedrijfsrisico’s van jouw vakgebied. Hij weet voor welke bedragen je verzekerd moet zijn en – niet onbelangrijk – heeft zicht op de meest gunstige tarieven en voorwaarden. Met goed advies en de juiste verzekeringen weet je bovendien zeker dat een verzekeraar bij schade daadwerkelijk uitkeert. Daarnaast heb je bij een adviseur al je verzekeringen onder één dak. Wel zo makkelijk.

Neem contact op 

Wil jij weten of je goed verzekerd bent? Of heb je advies nodig over welke verzekeringen jij nodig hebt om goed gedekt te zijn? Neem contact op met Kyro Advies voor een vrijblijvend gesprek.