Het belang van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk risico te beperken met de juiste verzekeringen. Dat geldt ook voor zakelijk risico waarvoor jij als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die je vanuit je bedrijfsvoering veroorzaakt bij een andere partij.

kyro advies financieel advies

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je als ondernemer verzekerd voor schade die jij, je medewerkers of je producten veroorzaken. Dat geldt zowel voor materiële schade als immateriële schade (bijvoorbeeld: letselschade aan medewerkers of klanten). Ook is schade aan de spullen van een ander verzekerd, bijvoorbeeld omdat je bedrijfsmaterialen van derden gebruikt.

 

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een van de zakelijke schadeverzekeringen die ondernemers beschermen tegen bedrijfsrisico’s.

Waarom is het belangrijk om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid?

Het reclamebord voor je winkel waait tegen een geparkeerde auto aan. Je stoot een dure vaas om bij een klant op kantoor. Een werknemer valt van een steiger tijdens zijn werk.

 

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Risico is dus inherent aan het runnen van een bedrijf. Echter, een zakelijke claim kan al snel in de duizenden of zelfs tienduizenden euro’s lopen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorg je dat je niet zelf voor die kosten opdraait. Kyro Advies kan je hierbij helpen.

 

Waarin is het anders dan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Veel ondernemers vinden de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering op elkaar lijken. Toch is er een belangrijk verschil tussen deze twee verzekeringen.  

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat het om schade die jij of je medewerkers, bedrijf, producten of diensten veroorzaken bij anderen. Dat is ook schade die niet direct in verband staat met de uitvoering van je beroep. Het gaat dan om financiële schade aan personen of goederen.

Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft de schade direct te maken met het uitvoeren van jouw beroep. Bijvoorbeeld omdat je boekhouder bent en iemand verkeerd advies geeft. Of omdat je als architect een verkeerde berekening maakt en zo een bouwfout veroorzaakt.

Heb ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig als ZZP’er?

Bij ieder bedrijf, dus ook een eenmanszaak, bestaat het risico op schade (met alle gevolgen van dien). Al zijn hier wel verschillen tussen verschillende beroepsgroepen. Een verzekering dekt vrijwel alle directe schade die jij bij een ander veroorzaakt tijdens het uitvoeren van je werk. Als je schade veroorzaakt tijdens je werkzaamheden, kun je geen beroep doen op je particuliere WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld om dezelfde soort schade te dekken, maar dan veroorzaakt tijdens het werk.

Wat is het nut van een adviseur voor bedrijfsverzekeringen?

Een goede verzekeringsadviseur kent de risico’s en gevaren en weet welke verzekeringen passen bij jouw situateie. Hij weet ook voor welke bedragen je moet verzekeren om gedekt te zijn. Dat betekent dat je bij schade minder risico loopt dat de verzekeraar niet uitkeert. Door een adviseur voor bedrijfsverzekeringen in te schakelen heb je bovendien al je verzekeringen onder één dak. Dat biedt een hoop voordelen.

Neem contact op

Wil jij weten of je goed verzekerd bent? Of heb je advies nodig over welke verzekeringen jij nodig hebt om gedekt te zijn? Neem contact op met Kyro Advies voor een vrijblijvend gesprek.